ZUPČANICI I ZUPČASTE LETVE

Za prijenos od najmanjih do najvećih snaga i od najmanje do najveće brzine vrtnje bez proklizavanja  koristimo zupčanike i zupčaste letve. Imaju vrlo veliku uporabnu vrijednost u općoj strojogradnji te mogu postignuti veći prijenosni omjer.

Zupčanik je strojni dio valjkasta ili stožasta oblika s ravnomjerno raspoređenim zupcima po obodu. U paru s drugim zupčanikom, pri čemu je svaki učvršćen na svojem vratilu, služi za prijenos kružnog (rotacijskoga) gibanja i snage između vratila. Jedan ili više parova zupčanika, s vratilima, ležajevima, kućištem i odgovarajućim priborom, čine zupčanički prijenosnik. Svaki par zupčanika čini jedan stupanj prijenosa, pa zupčanički prijenosi mogu biti jednostupanjski ili višestupanjski (prijenosni omjer). Poput drugih mehaničkih prijenosnika najčešće služe za redukciju (smanjivanje) brzine vrtnje (reduktor) od pogonskoga na gonjeno vratilo, to jest od pogonskoga na gonjeni stroj.

U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor zupčanika s ili bez glavčine, različitih promjera, broja zubi i materijala izrade.

U nastavku možete pogledati samo kao primjer tablicu u kojoj je naveden jedan manji dio zupčanika koje možemo ponuditi, za neke ostale zahtjeve i upite molimo da nam se bez ustručavanja obratite.

 

ZUPČASTE LETVE

Astraprom nudi veliki izbor zupčastih letvi s različitim modulom izrade i dužina od 500, 1000, 2000 i 3000 milimetara.

U nastavku možete pogledati tablicu u kojoj su navedene zupčaste letve koje možemo ponuditi, a  za neke ostale zahtjeve i upite molimo da nam se obratite bez ustručavanja.

zupčasta-letva2

Pogledajte našu ponudu zupčanika i zupčastih letvi na web shopu.

Pored zupčanika i zupčastih letvi, u ponudi imamo trapezna vretena i kaljene vodilice.