ELEKTROMOTORI

Elektromotor ili električni motor je stroj koji pretvara električnu energiju u mehanički rad.

Najčešći su rotacijski strojevi koji rad obavljaju okretanjem rotora uz razvijanje okretnog momenta. Također postoje i linearni motori koji stvaraju silu koja uzrokuje ubrzanje i linearno gibanje mase, stroja ili predmeta pri čemu se obavlja mehanički rad. U uporabi je mnogo vrsta i izvedbi elektromotora i danas su najviše korišteni pogonski strojevi u gotovo svim područjima ljudske djelatnosti a poglavito u industriji i prometu.

Primjeri korištenja u prometu su bageri, rovokopači, lokomotive vlakova, tramvaji, trolejbusi, električni automobili.

Astraprom je ponosni distributer Bonfiglioli elektromotora. U našoj ponudi možete pronaći sve vrste elektromotora od 0,06 – 37KW, monofazne (1F); trofazne (3F);  s prihvatom ili prirubnicom ( B3, B5, B14) te klase učinkovitosti IE4, IE3, IE2 I IE1.

Ponudu elektromotora pogledajte na našem web shopu.

REDUKTORI

Reduktori se ugrađuju između motora i radnoga dijela nekoga stroja, kako bi se brzina vrtnje alata, pogonskih kotača ili drugog uređaja, prilagodila traženim uvjetima rada.

Konstrukcija samog reduktora ovisi o međusobnom položaju pogonskog i gonjenoga vratila. Ako su vratila usporedna, prijenos gibanja ostvaruje se valjkastim (cilindričnim) zupčanicima s ravnim, kosim, ili strelastim zubima. Ako se osi vratila međusobno sijeku (najčešće pod pravim kutom), prijenos gibanja ostvaruje se stožastim zupčanicima. Kada se osi pogonskog i gonjenoga vratila mimoilaze, prijenos se ostvaruje valjkastim zupčanicima (vijčani prijenos), sa zakrivljenim ili kosim zubima. Često se u primjeni koriste i pužni prijenosi, koji se sastoje od pužnoga vijka (zupčanika malog promjera izduženoga u aksijalnom smjeru) i pužnoga kola (zupčanika s kosim zubima s kutom nagiba i bokovima prilagođenima navoju pužnoga vijka).

Reduktori se mogu i spajati, kako bi umnožili prijenosni omjer za aplikacije s vrlo malim izlaznim brzinama.

Reduktor s elektro motorom i bez, danas je nezaobilazan dio svake transportne i druge opreme u procesnoj industriji.

Astraprom je ponosni distributer Bonfiglioli reduktora. U našoj ponudi možete pronaći pužne reduktore (VF30, VF44, VF49, W63, W75, W86, W110), zupčaste reduktore tipa A, zupčaste reduktore tipa C, zupčaste reduktore tipa F, planetarne reduktore, planetarne reduktore za stacionare i mobile aplikacije, reduktore tipa TA, mehaničke varijatore te frekventne pretvarače.

Ponudu reduktora pogledajte na našem web shopu.