ZANIMLJIVOSTI – 1. TRAVANJ – APRILILI

 

Danas je 1. travanj, datum kada se tradicionalno obilježava Međunarodni dan šale ili Dan ludosti.

?

 

Iako se u različitim zemljama svijeta obilježava na različite načine, bit je ista: na današnji dan svi bi trebali biti spremni na pokoju prvoaprilsku ili prvotravanjsku šalu!

Zbijanje prvotravanjskih šala ima dugu tradiciju i seže daleko u povijest, ali njegovo točno porijeklo nije poznato.

Prema nekim navodima, ,,Dan ludosti” postojao je još krajem Srednjeg vijeka u Europi, dok Englezi vjeruju da je rezultat istočnjačke tradicije, a Finci i Švicarci ga povezuju s proljetnim podučavanjem djece.
Istovremeno, neka istraživanja ga povezuju sa starim Rimom, a dokazi o njenom postojanju pronađeni su i u 16. vijeku u Francuskoj. Tada se onima koji su nasjeli na podvalu govorilo se kako su ,,dobili aprilsku ribu”.

Tradicionalno, na 1. travnja, unazad nekoliko desetljeća, pa i stoljeća, pljušte prvotravanjske šale, ali se u nekim zemljama, kao npr. u Velikoj Britaniji, Australiji i Sjevernoj Africi, šale zbijaju samo do podneva ?, a onaj tko nastavi sa šalama nakon podneva, naziva se “travanjska luda”. Dok se u Kanadi, Francuskoj, Irskoj, Japanu, Rusiji, Sjevernoj Koreji, Norveškoj i Americi šale zbijaju cijeli dan.

Danas u San Diegu postoji i Muzej šala koji je objavio popis najboljih šala. ?

 

U nastavku su najpoznatije svjetske šale:

ŠPAGETI S DRVETA ?
BBC je 1. travnja 1957. g. u emisiji Panorama prikazao reportažu o porodici iz Ticina (Švicarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špageti. U središtu reportaže bila je žena koja bere špagete s drveta. Gledatelji su BBC nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima. Željeli su saznati gdje mogu nabaviti špageti-stablo.

HAMBURGER ZA LJEVAKE ?
Burger King je 1998. u novinama USA Today objavio oglas za “Left-Handed Whopper”, hamburger koji je posebno napravljen na ljevake (sastojci iz hamburgera prilikom konzumacije kapaju na stranu koja pogoduje ljevacima). Nakon što su ljevaci pohrlili u restorane, Burger King je priznao da se samo šalio, ali je u međuvremenu zaprimio na tisuće narudžbi za hamburger koji odgovara dešnjacima.

NAJLON ČARAPE ZA BOJU ?
Švedska je 1962. imala samo jedan televizijski program, koji je emitiran u crno-bijeloj tehnici. 1. travnja jedan se tehničar pojavio na ekranu i rekao gledateljima da će program moći gledati u boji, ako ispred ekrana razvuku najlonke. Nakon toga porasla je prodaja najlonskih čarapa.

 

Jeste li se i Vi našalili danas s nekim?
Podijelite s nama najzanimljivije šale. ?

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *