Pet znakova da biste trebali zamijeniti ležajeve prije nego bude prekasno

Posljedice kvara na ležajevima mogu varirati od blago nezgodnih do potpuno katastrofalnih, uzrokujući nepopravljivu štetu na okolnim strojevima. Nijedna tvrtka ne želi snositi troškove neuspjeha ako se to može izbjeći. Zbog toga je važno znati prepoznati znakove upozorenja na kvar ležaja kako biste ga mogli brzo detektirati i zakazati popravke prije nego što se kvar dogodi.

Evo pet znakova upozorenja na koje biste trebali paziti i koji ukazuju na to da je možda vrijeme da zamijenite ležajeve prije nego što se dogodi kvar.

Podmazivanje

S obzirom da se 36% kvara na ležajevima pripisuje problemima s podmazivanjem, dobro je poznato da upotreba pogrešne vrste ili količine maziva može dovesti do kvara na ležajevima. Onečišćenje se također može dogoditi tijekom podmazivanja kada se strane čestice zalijepe za kraj pištolja za mast, ulazeći u ležaj. Ako postanete svjesni da je na ležaj nanesena pogrešna vrsta masti, vjerojatno je već došlo do kvara. Slično tome, ako je ležaj presušio zbog nedostatka podmazivanja ili je mast procurila kroz brtvu zbog prekomjernog podmazivanja, vjerojatno je šteta već načinjena. Dodavanje masti na ležaj s problemom s podmazivanjem može se činiti dobrim popravkom. Zapravo je to samo maskiranje problema. Morat ćete utvrditi ozbiljnost problema pomoću podataka poput temperature i vibracija i zamijeniti ležaj prije nego što dovede do katastrofalnog kvara. Pravovremeno podmazivanje je jedan od najvažnijih faktora produljenja radnog vijeka i performansi.

Schaeffler je razvio pravo rješenje za to: CONCEPT 2 i CONCEPT 8.

Astraprom d.o.o. ponosan je distributer Schaeffler proizvoda te možemo ponuditi sve uređaje za podmazivanje i tehničku podršku za sve alate.

Za više informacija obratite nam se na info@astra-prom.hr ili 051/223-633

 

 

CONCEPT 2 ima vrlo kompaktan dizajn i dostupan je s jednom ili dvije pumpe. To omogućava izlaz za svaki interval podmazivanja. Intervali podmazivanja mogu se u potpunosti programirati preko zaslona. Maksimalan broj pozicija podmazivanja je 8.

 

 

CONCEPT 8 je pravo rješenje ako postoji potreba za više mjesta podmazivanja. Može se isporučiti s do četiri pumpe, a svaka pumpa ima 2 izlaza. To omogućuje još veću fleksibilnost u podmazivanju instalacija pravom količinom masti u pravom trenutku. Maksimalan broj pozicija podmazivanja je 24.

Kontaminacija

Gotovo 14% kvarova na ležajevima uzrokovano je onečišćenjem. Moguće je da su ispiranja pod visokim pritiskom emulgirala mast, čineći je neučinkovitom. To dovodi do kontakta metal-metal unutar ležaja, stvarajući toplinu i trenje. Neučinkovite brtve također mogu dovesti do onečišćenja česticama, kvareći masnoću. Ova kontaminacija česticama također može biti abrazivna, uzrokujući oštećenje površine ležajnih staza. Ako ste svjesni da je došlo do onečišćenja vašeg ležaja, pametno je što prije zamijeniti ležaj. Šanse su da se kvar već dogodio i samo je pitanje vremena kada će to dovesti do daljnjih problema u vašem stroju.

Vibracija

Sigurni znak da vam je ležaj otkazao su vibracije. Ako se površina staze ležaja ošteti abrazijom, elementi za kotrljanje (kuglice ili valjci) odskočit će se na površini staze tijekom rada, uzrokujući visoku razinu vibracija. Ako primijetite da vaš ležaj naglo vibrira tijekom rada, vrijeme je da ga zamijenite. Ako ne, mogli biste ustanoviti da katastrofalni kvar nije daleko, što uzrokuje pretjerani zastoj i visoke troškove.

Nudimo rješenje i za to u obliku Schaefflerovog FAG DETECTOR III uređaja za vibrodijagnostiku.

Za više informacija obratite nam se na info@astra-prom.hr ili 051/223-633

 

 

FAG DETECTOR III koristi se za praćenje vibracija kako bi omogućio pouzdano otkrivanje oštećenja i uklanjanje neravnoteža i uzroka kvarova u operativnim sustavima.  

Povišena buka/zvuk

Ako je vaš ležaj iznenada bučan tijekom rada, susrećete se s kvarom na ležaju. Ovaj višak buke stvara se kada su staze ležajeva oštećene, što uzrokuje odskakanje ili zveckanje kotrljajućih elemenata tijekom rotacije. Ako primijetite da vaš ležaj pretjerano buči dok radi, morat ćete ga zamijeniti što je prije moguće. Kvar se već dogodio na ležaju i kvar stroja mogao bi se dogoditi svakog trenutka.

Garantiramo vrhunsku kvalitetu ležajeva te brzu i sigurnu isporuku. Našu veliku ponudu pogledajte na https://astra-prom.hr/kategorija-proizvoda/lezajevi/

Povišena radna temperatura

Kada se valjni elementi ležaja nađu na oštećenim nepodmazanim stazama, to će rezultirati pretjeranim trenjem. Ovo trenje generira energiju koja uzrokuje povišenje temperature ležaja. Što je značajnija šteta, to će temperatura postati viša zbog prisutnih nivoa trenja. Redovita provjera temperature ležajeva može vas upozoriti na kvar na ležaju koji treba riješiti što je prije moguće. Važno je ne samo zamijeniti ležaj, već potražiti osnovni uzrok kvara. Izvođenjem učinkovite analize osnovnog uzroka možete vam omogućiti uvođenje mjera za ublažavanje kako biste izbjegli isti problem u budućnosti, daljnje zastoje i dodatne troškove vašeg poslovanja. Sustavi za nadzor stanja izvrstan su način za kontinuirano praćenje zdravlja vaših strojeva tijekom rada, upozoravajući vas na potencijalne probleme.

Schaefflerov FAG TempCheck PRO nudi rješenje upravo za to. 

Za više informacija obratite nam se na info@astra-prom.hr ili 051/223-633

Infracrveni termometar FAG TempCheck PRO pogodan je za termički nadzor komponenata stroja i tekućina. Temperature se mogu mjeriti beskontaktnim ili kontaktnim sredstvima. Mjeri infracrveno zračenje koje emitira objekt i pomoću njega izračunava površinsku temperaturu. Beskontaktno mjerenje omogućuje lako određivanje temperature teško dostupnih ili pokretnih dijelova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *