Glavni uzroci kvarova na reduktorima

U svijetu optimizacije i digitalizacije u kojem tvornice pokušavaju smanjiti troškove i zastoje, prepoznavanje osnovnih kvarova na reduktorima može pomoći uštedjeti novac i dragocjeno vrijeme. Iz tog razloga servisni tim mora postati ključni dio vašeg procesa optimizacije. Stručnjaci prepoznaju 3 glavna razloga za kvarove reduktora.

 

Poravnanje reduktora

Ovaj prvi uzrok kvara reduktora je čisto mehanički, zupčanici su dizajnirani za rad u određenoj konfiguraciji i postavkama zazora za svaki zupčanik, te kad se ne usklade to može prouzročiti koncentraciju opterećenja na dijelu zupčanika, kućišta, ležajeva ili drugog slabijeg dijela reduktora te izazvati prijevremeni kvar. Prepoznavanje neusklađenosti može se izvršiti tijekom razdoblja održavanja tokom cijelog radnog vijeka reduktora. Prije kvara, učinkovitiji način obrade je osigurati ispravnu montažu reduktora tijekom ugradnje u novu aplikaciju ili nakon servisiranja nekih dijelova stroja. Također predlažu se redovite kontrole centriranja reduktora od strane vanjskih servisnih tvrtki.

Predlažemo vrhunski sustav Schaeffler OPTIME uređaja koji pruža efikasnu i isplativu provjeru vaših uređaja. Više saznajte OVDJE. 

Podmazivanje

Većina reduktora isporučuje se s visokokvalitetnim mazivim uljem prilagođenim vrsti primjene, okruženju i konfiguraciji ugradnje. Proizvođač izračunava pravu količinu i definira pravu vrstu ulja kako bi osigurao idealno podmazivanje za zupčanike i za ležajeve. Konfiguracije podmazivanja omogućuju pravilno širenje ulja u prijenosniku, omogućujući mu da stvara tanki film na zupčanicima. Ovaj tanki sloj ulja sprječava kontakt metala i između zupčanika tijekom njihovog uključivanja. Tijekom životnog vijeka reduktora količina i kvaliteta ulja mogu se mijenjati ovisno o primjeni i redovitim intervalima servisiranja. Zatvaranje i zaštićenost od vanjskih zagađivača, koji mogu utjecati na kvalitetu ulja, dobra je metoda za osiguranje zdravlja reduktora, a preporučuje se godišnja promjena ulja kako bi se omogućilo optimalno podmazivanje. Tijekom ispuštanja ulja brza analiza količine ulja, boje, prisutnosti vanjskih elemenata može dati ključni pokazatelj stanja reduktora. Reduktori koji rade u teškim uvjetima mogu izgubiti značajnu količinu ulja tijekom svoje eksploatacije, uzrokujući nedostatak podmazivanja te dolazi do nepovratne štete.

 

Preopterećenje i pogreške u radu

Često izloženi teškim radnim uvjetima, reduktori također pate od preopterećenja i grešaka u radu. U početku se isporučuju s ispravnom konfiguracijom i servisnim faktorom koji nude optimalne radne performanse. Ipak, uvjeti rada za krajnjeg korisnika mogu se razlikovati iz dana u dan i ponekad narastu do krajnosti u objektima poput; postrojenja za pročišćavanje vode, proizvođači rasutih materijala i tvrtke za recikliranje. Tijekom ovih događaja u slučaju nužde zaustavljaju se velika opterećenja na izlaznim osovinama, obrtnim momentima i uređajima za zaustavljanje. Potpuno napunjeni transporter, mikser ili drobilica zahtijeva dodatni napor za i reduktore dok ne postigne traženu radnu brzinu. Uređaji za pokretanje i prilagođena automatizacija mogu smanjiti preopterećenje i umanjiti napore reduktora. Nažalost, teško je identificirati oštećeni reduktor u tako bučnom okruženju, pogotovo zato jer on rijetko pokazuje razliku u buci ili vibracijama dok ne bude prekasno. U ovoj fazi radna temperatura reduktora ostaje dobar čimbenik za prepoznavanje potencijalnih kvarova koji ponekad potraju i godinama.

 

Iako uzroci kvarova na reduktoru nisu ograničeni na ova 3 uzroka, primjena ovih osnovnih savjeta mogla bi vam pomoći uštedjeti tisuće kuna i puno dragocjenog vremena.

Astraprom vam nudi široku ponudu vrhunskih reduktora i dijelova za reduktore koju možete pogledati OVDJE.

TEHNIČKI LIST 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *