Što morate imati na umu pri korištenju ležajeva u visokotemperaturnim uvjetima

Ako vaši ležajevi nisu namijenjeni za visoke temperature, operativni radovi u visokotemperaturnim uvjetima mogu dovesti do problema. Ekstremna vrućina može imati mnogo štetnih učinaka na ležajeve ako ne pazimo na stabilizaciju topline, od mlinova pa sve do lanaca koji prolaze kroz peći.

Klasični ležajevi obično mogu raditi na temperaturama od 120 do 150 C. Sve temperature veće od toga mogu negativno utjecati na učinkovitost te uzrokovati širok spektar problema.

Potencijalni problemi kod pregrijavanja

Dodatno habanje

S vremenom višak topline može promijeniti mikrostrukturu čelika uzrokujući smanjenje očekivanog vijeka trajanja ležaja. Trenje nastalo rotacijom ležaja stvara toplinu, što ionako već vruće okruženje može učiniti još ekstremnijim. Rezultirajuća vrućina može uzrokovati bezbroj problema i može promijeniti prirodno trošenje ležaja u prekomjerno, uništavajući pritom vaš ležaj.

Deformacija materijala / širenje

Toplina uzrokuje širenje metala, što može stvoriti probleme sa iskrivljenjem. Kada se metal u ležaju proširi, to može smanjiti razmak između valjnih tijela i klizne staze. Ova promjena u zazoru može uzrokovati zatezanje ležaja, zbog čega on može otkazati.

Neispravne brtve

Kao i ležajeve, brtve također treba stabilizirati da bi preživjele ekstremne temperature. Tradicionalne gumene brtve predviđene su samo za određene temperature, pa ekstremne temperature mogu učiniti te brtve beskorisnima bez odgovarajućeg materijala ili stabilizacije. To također može uzrokovati da mast s ležajeva pusti ulje koje može migrirati na druge komponente. Ovisno o primjeni, to može biti neželjena nuspojava, pogotovo ako mast procuri na nove dijelove.

Krivi izbor masti

Kao i brtve, za visokotemperaturne uvjete potrebne su posebne masti. Standardne masti djelotvorne su i do 150 C ali pod višim temperaturama mast će se pretvoriti u tekuće sredstvo / ulje koje će isteći te izgubiti sva potrebna svojstva. Bez te masti ležajevi su izloženi većem trenju, što dovodi do povećanog trošenja i kraćeg vijeka trajanja.

durolub09122019web1-1

Što bi trebali uzeti u obzir pri odabiru visokotemperaturnih ležajeva

Manji broj okretaja u minuti (o/m)

Kao što smo već spomenuli, prirodno trenje uzrokovano rotacijom stvara toplinu. Visokotemperaturni ležajevi bore se protiv toga radeći na nižem broju okretaja u minuti od standardnih ležajeva. Kao rezultat toga, trebali biste razmotriti o/min za svoje mogućnosti ležajeva kako bi bili sigurni da odgovaraju potrebama vaših operativnih radnji. Neki proizvođači ležajeva nude više verzija istog ležaja, tako da možete odabrati koji temperaturni raspon najbolje odgovara vašoj primjeni.

Mekši metali

Kada modificirate toplinsku obradu za odgovarajući temperaturni raspon, tvrdoća čelika se smanjuje kako bi se čelik stabilizirao. Tradicionalni ležajevi s otporom do 150 C imaju Rockwellow raspon tvrdoće od 60 do 64. Ocjena tvrdoće prilagodit će se na temelju radnih temperatura za visokotemperaturne ležajeve. S manjom tvrdoćom čelika potencijal za veće trošenje je veći pri višim brzinama, pa imajte to na umu pri odabiru rješenja za visokotemperaturne ležajeve.

Zbog potrebe za toplinski stabiliziranim čelicima, pronalazak ležaja s odgovarajućim svojstvima je presudan. Što su veće radne temperature inherentno podržavaju manja opterećenja, pa će biti potrebna alternativna rješenja. Jedan od prijedloga je prelazak na materijal s višim prirodnim otporom na temperaturu. Na primjer, ležaj od nehrđajućeg čelika 440 može se koristiti za zadovoljavanje većih potreba za opterećenjem kada visokotemperaturni kromirani ležaj nije dovoljan.

Količina narudžbe

Zbog svojih posebnih kvaliteta, visokotemperaturni ležajevi nisu uvijek dostupni. Mnoge tvornice trebaju proizvesti određeni broj ovih vrsta ležajeva kako bi ostvarile planirane kvote. Kao rezultat, možda postoje minimalne količine povezane s tvorničkim narudžbama za visokotemperaturne ležajeve. To možda nije problem, ovisno o tome koliko ležajeva vaša aplikacija zahtijeva, ali važno je uzeti u obzir kada tražite proizvode.

Pronađite odgovarajuće ležajeve za svoje potrebe

Kao i mnoge vrste kvarova na ležajevima, pregrijavanje je moguće izbjeći kada odaberete pravi proizvod za svoje potrebe. Visokotemperaturni ležajevi omogućuju da vaše aplikacije rade kako treba i u ekstremnim uvjetima, štiteći vas do trošenja vremena i novca na skupo održavanje i popravke.

Astraprom vam nudi velik izbor visokotemperaturnih ležajeva na lageru. Široku paletu artikala možete pronaći i u katalogu NTN SNR serije za visoke temperature OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)