AstraTeam program tjelesne aktivnosti – KEEP MOVING!

U Astrapromu se trudimo svakom prilikom informirati i obrazovati na temu poticanja zdravlja naših djelatnika.

Uredski posao često znači višesatno sjedenje na mjestu te vrlo limitiranu fizičku aktivnost koja je potrebna kako bi se psihički i fizički osjećali dobro. Zato smo uz inicijativu djelatnika osigurali mogućnost fizičke aktivnosti na polovici radnog vremena. S obzirom na širi raspon starosnih skupina djelatnika, vodimo se osnovnim smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/zivjeti-zdravo-kod-kuce-preporucene-dnevne-razine-tjelesne-aktivnosti-za-sve-dobne-skupine/

Pozitivni utjecaj fizičkih aktivnosti za radnog vremena

Smanjenje stresa radnika

Opće je znano da stres kod zaposlenika stvara probleme s fokusiranjem, jasnim razmišljanjem i donošenjem racionalnih odluka. Izvješća pokazuju da vježbanje pomaže u poboljšanju mentalnog zdravlja pružajući jasnoću kako bi se efikasnije nosili sa stresom.

Tjelovježba smanjuje razinu kortizola (hormona stresa), dok znojenje oslobađa endorfine koji pomažu vašem umu da se opusti. Umjesto da posegnu za uredskim slatkišima, zaposlenici imaju priliku sagorjeti neke kalorije.

Zdravlje srca i krvožilnog sustava

Redovita tjelovježba promiče zdravlje srca snižavanjem razine lošeg kolesterola (LDL) i podizanjem razine dobrog kolesterola (HDL). Tjelovježba pomaže ojačati srce, omogućujući mu da radi jače i duže. Nove krvne žile također će nastati redovitim tjelesnim aktivnostima, što smanjuje krvni tlak.

Veća razina energije kroz radni dan

Razina energije važan je pokazatelj psihičkog i fizičkog zdravstvenog stanja pojedinca. Jedan od najboljih načina za borbu protiv umora je vježbanje. Vježba poboljšava cirkulaciju i jača srčani mišić – pružajući trenutni nalet energije.

Produktivnost

Harvardsko istraživanje (https://hbr.org/2014/10/regular-exercise-is-part-of-your-job) pokazalo je da blagodati vježbanja nisu samo fizičke. Postoje dokazi da pojačava mentalne sposobnosti poput:

  • Pojačana kreativnost
  • Brže učenje
  • Oštrije pamćenje
  • Poboljšana koncentracija

Neka istraživanja sugeriraju da vježbanje tijekom radnog vremena također može povećati radni učinak.

Naravno, svaka tjelesna aktivnost mora biti u skladu sa zdravstvenim stanjem i funkcionalnim sposobnostima pojedinca kako bi se provodila na siguran i učinkovit način.

Izvori:

https://www.hzjz.hr

https://hbr.org/2014/10/regular-exercise-is-part-of-your-job

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *